Ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις του DeKaneisPlaka στο Facebook και στηρίξτε μας κάνωντας απλά ένα Like:

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

Άντρες vs Γυναίκες: Ποιος αντέχει πιο πολύ στο κρύο;

Ποιο από τα δύο φύλα είναι ανθεκτικότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες; Οι άνδρες ή οι γυναίκες; Λογικό είναι, μέχρι και σήμερα, όλοι να πιστεύουν....
οτι οι άνδρες είναι πιο ανθεκτικοί, αφού έχουν μεγαλύτερο σωματικό όγκο, περισσότερη μυϊκή μάζα και υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Την θεωρία όμως αυτή έρχεται να ανατρέψει μία νέα έρευνα.

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά ευρήματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν ξεκάθαρα. Έτσι πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα η οποία μελέτησε 219 εθελοντές όλων των ηλικιών και το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανές: Διαπιστώθηκε ότι η μέση σωματική θερμοκρασία των γυναικών ήταν κάπως υψηλότερη από ό,τι των ανδρών (36,5° έναντι 36,3° Κελσίου), ωστόσο οι γυναίκες είχαν πιο κρύα χέρια (30,6° έναντι 32,2° Κελσίου).

Η «δυσαρμονία» αυτή ίσως υποδηλώνει πως οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα συντήρησης της σωματικής θερμότητας, για να προστατεύονται καλύτερα τα ζωτικά τους όργανα. Οι επιστήμονες εξηγούν, ότι το φύλο δεν αποτελεί εν τέλει καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα του ατόμου στο κρύο.

Παρόμοια ευρήματα είχαν και μελέτες κατά τις οποίες άνδρες και γυναίκες βυθίστηκαν σε κρύο νερό. Η αντίδραση του σώματος στο κρύο διαπιστώθηκε ότι εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και το σωματικό λίπος, και όχι από το φύλο.

Την κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκουν και άλλες μελέτες οι οποίοι έχουν δείξει πως η αντίδραση των γυναικών στο κρύο μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου, κατά τον οποίο μεταβάλλεται η θερμοκρασία του γυναικείου σώματος.

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν ότι η αντοχή στο κρύο τεκμηριωμένα εξαρτάται από πλήθος παραγόντων (όπως η διατροφή, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η κλιμακτήριος, το κάπνισμα, ακόμα και η κόπωση) οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τελικά παίζει ρόλο το φύλο.
Πηγή: topeiraxtiri.blogspot.com
Αν σας φάνηκε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα Like:

 
close(x)

Lagrend creme