Ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις του DeKaneisPlaka στο Facebook και στηρίξτε μας κάνωντας απλά ένα Like:

Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets

13 εντολές μόνο για γυναίκες…από τον γυναικολόγο

Η καλή γυναικολογική υγεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί όμως να γίνει, αρκεί να ακολουθείς πάντα κάποιους βασικούς κανόνες. Μάθε ποιοι είναι και, αν χρειάζεται, σημείωσε τους στο ημερολόγιο σου....


Συνεργάστηκε ο δρ. Σπύρος Δημητρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, MRCOG, BSCCP

1 Κάνε ένα τεστ αλλεργιών
Εάν έχεις ερεθισμούς κατά την περίοδο και φεύγουν όταν τελειώνει, ίσως υποφέρεις από αλλεργική γυναικεία φαγούρα (AFI). Δοκίμασε να σταματήσεις τα αρωματισμένα προϊόντα, όπως το αφρόλουτρο και οι αρωματισμένες σερβιέτες, και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, θα έχεις βρει τον ένοχο.

2 Μάθε αν είναι κολπίτιδα
Σχεδόν οι μισές γυναίκες που αντιμετωπίζουν την κολπίτιδα δεν τη θεραπεύουν, γιατί συχνά έχουν βακτηριακή κολπίτιδα (BV), που επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τη μυκητίαση. «Η βασική διαφορά είναι στο είδος των εκκρίσεων. Στη μυκητίαση είναι παχύρρευστες, ενώ στην κολπίτιδα πιο υγρές» τονίζει ο Σπύρος Δημητρόπουλος, γυναικολόγος.

3 Κάνε Τεστ Παπ
Χωρίς εξετάσεις, ο γυναικολόγος δεν μπορεί να εξετάσει για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) και κυτταρικές ανωμαλίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. "Όταν ξεκινούν οι σεξουαλικές επαφές, συστήνεται Τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο" τονίζει ο ειδικός.

4 Έλεγξε τη διατροφή σου
Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε κοτόπουλο 4 με 6 φορές την εβδομάδα είναι πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το κοτόπουλο ενδέχεται να περιέχει τον τύπο βακτηρίου E. coli που σχετίζεται με την πάθηση. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρεται ότι το μείγμα από ανθρακικό, καφεΐνη και γλυκαντικές ουσίες στα light αναψυκτικά μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη, επιδεινώνοντας την ακράτεια ούρων. Στο Long Island Jewish Medical Center στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο φετών λευκού ψωμιού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο μυκητίασης.

5 Πρόσεξε το μέγεθος του ταμπόν
Κατά την περίοδό σου χάνεις 4-12 κ.σ. αίμα, αλλά η χρήση ταμπόν πολύ μεγάλων για τη ροή σου ενδέχεται να αφυδατώσει τα κολπικά τοιχώματα οδηγώντας σε μια άσχημη πάθηση: τα κολπικά έλκη.

6 Αυτοεξετάσου
«Αν ξέρεις τι είναι φυσιολογικό για σένα στην αιδοιική περιοχή, θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις συμπτώματα όπως αλλαγές στο χρώμα, εξογκώματα, περιοχές με πόνο ή έλκη αν όντως εμφανιστούν» τονίζει ο ειδικός.

7 Μέτρα τις "επισκέψεις"
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν ουρείς έως 8 φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική συχνότητα. Όμως, αν έχεις ξαφνικά ανάγκη για ούρηση –και έχεις διαρροές– ίσως υποφέρεις από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Απευθύνσου σε ειδικό.

10 Απόκλεισε τα χλαμύδια
«Καλό είναι όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν αν έχουν ή όχι χλαμύδια» λέει ο ειδικός. Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητα, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

11 Μη μένεις σιωπηλή
Νιώθεις κάψιμο χαμηλά; Η αιδοιοδυνία (πόνος του αιδοίου) επηρεάζει το 15% των γυναικών. «Για πολλά χρόνια, οι γυναίκες με αιδοιοδυνία αντιμετωπίζονταν λες και η πάθηση ήταν αποκύημα της φαντασίας τους», εξηγεί ο ειδικός. «Τώρα αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αναλγητικά ή βελονισμό».

12 Γνώρισε το σώμα σου
Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι έχουν πιο έντονη ροή όταν γίνονται 30 και το αποδίδουν σε αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης. «Σε αυτή την ηλικία συχνά εμφανίζονται προβλήματα όπως ινομυώματα ή ενδομητρίωση» λέει ο δρ. Σπύρος Δημητρόπουλος. Εάν παρατηρήσεις ξαφνικές αλλαγές, μίλησε με το γιατρό σου.

13 Σκέψου το Botox
Όχι, όμως, για τις ρυτίδες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Botox μπορεί να μειώσει τον πυελικό πόνο, την ακράτεια και τους ενδεχόμενους πόνους περιόδου. Στη Αγγλία χρησιμοποιείται και για θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

8 Ρώτα τον ειδικό
«Κάποιες γυναίκες έχουν “απόκλιση στην ουρηθριτική ανατομία”, πράγμα που τις κάνει πιο επιρρεπείς στην κυστίτιδα» αναφέρει ο Σ. Δημητρόπουλος. Η ουρήθρα, δηλαδή, είναι πιο κοντά στον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διείσδυσης μικροβίων. «Η προσωπική υγιεινή, όπως το να σκουπίζεσαι από μπροστά προς τα πίσω και να πλένεσαι μετά την επαφή, είναι σημαντική» εξηγεί ο ίδιος.

9 Άλλαξε τη σέλα σου
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ποδηλάτισσες που χρησιμοποιούν λεπτές σέλες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις και λιγότερο σεξουαλικά ευαίσθητες. «Οι μικρές σέλες πιέζουν τα νεύρα στην περιοχή του περινέου κι αυτό επηρεάζει την ευαισθησία των γεννητικών οργάνων» τονίζει ο Σ.Δημητρόπουλος. Προτίμησε μια φαρδιά σέλα και απόφυγε να γέρνεις μπροστά.

shape.gr
Αν σας φάνηκε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε ένα Like:

 
close(x)

Lagrend creme